Akvelina Johnson, 13, är en av ungdomarna i Sorsele som kommer delta i ”blås grönt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akvelina Johnson testblåser inför helgen. Hon är en av ungdomarna i Sorsele som kommer delta i ”Blås grönt”. Hör mer om varför Akvelina valt att vara med i klippet. Foto: Pia Sjögren/SVT

Sorsele kommun anordnar ”Blås grönt” – vill motivera unga att vara nyktra

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal ungdomar i Sorsele ska nykterhetstestas under helgens hemvändarfest Holmen gungar på deras föräldrars begäran. Detta i takt med kommunens engagemang ”Blås grönt”.

Via en E-tjänst kan föräldrar i Sorsele anmäla sitt barn till ”Blås grönt” under Holmen gungar. Ungdomarna som deltar kommer vid två olika tillfällen blåsa i en alkometer under lördagen. Initiativet är till för ungdomar mellan 13 och 18 år.

Engagemanget ”Blås grönt” är för att undvika olaglig alkoholkonsumtion bland minderåriga, men också hålla föräldrarna underrättade om sitt barn.

– Föräldrarna som anmält sin barn kommer få veta om de blåser grönt eller rött under kvällen, säger Elin Janeheim, ungdomskonsulent.

Om något barn som är anmäld inte dyker upp vid blås-tillfällena, meddelas också det till föräldrarna.

Mea Eriksson, Akvelina Johnson och Murad Isak känner att de är en självklarhet att vara med i ”blås grönt”, hör mer om varför i klippet. Foto: Pia Sjörgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.