Stadsmissionens kock lagar mat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paul McMahon, kock på Umeå stadsmission, lagar 50 procent fler portioner än för bara några månader sen. Se lunchrusningen i klippet. Foto: Nader Sedehi /SVT

Stadsmissionen i Umeå gör 50 procent fler luncher under sommaren

Publicerad

Fler personer söker sig till Stadsmissionen i Umeå under sommaren för att stilla sin hunger. Verksamheten bedömer att de gör 50 procent fler luncher under sommaren än tidigare månader för att möta behovet.

– Det är framför allt personer som har det tufft ekonomiskt, säger Frida Lindeberg, kommunikatör vid Stadsmissionen i Umeå.

Innan sommaren förberedde Stadsmissionen i Umeå ungefär 80 luncher. Nu, bara någon månad senare, förbereder kocken 120 luncher – en ökning med 50 procent.

Inte samma topp i Skellefteå

Stadsmissionen i Skellefteå har inte upplevt samma topp under sommarmånaderna som systerverksamheten i Umeå, men verksamheten har under det senaste året märkt att fler personer är i behov av deras hjälp.

– Människors marginaler har försvunnit. Allting har blivit dyrare och bidragsnivåerna har inte hängt med i utvecklingen, säger Magnus Hammega, verksamhetschef i Skellefteå.

Frivilligsektorn har blivit livsnödvändig

Han menar att frivilligsektorn inte längre är ett komplement, utan en livsnödvändighet för många människor i Skellefteå, och att det är ett misslyckande för samhället att personer tvingas söka hjälp hos Stadsmissionen.
– Det är en skandal att vi behöver finnas, säger Magnus Hammega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.