• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till höger i bild gestikulerar psykologen Per Höglund. Han berättar om vad man ska tänka på när man pratar med barn om svåra händelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen, Per Höglund, berättar vad man ska tänka på när man pratar med barn om svåra händelser. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Efter olyckan på Gröna lund – psykologen: Så pratar du med ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Skräckscener utspelade sig mitt i barnens paradis på Gröna Lund när berg- och dalbanan Jetline spårade ur. Olyckan skakade inte bara besökarna som var på plats – händelsen har gett efterdyningar bland barn och ungdomar landet över.

Här ger psykologen Per Höglund sina bästa tips om hur man ska prata med barn om händelsen.

Rädsla, sorg och ilska – alla är starka känslor som kan vara svåra att hantera som barn, och lika svåra att hantera som vuxen i ett barns närhet.

– En första viktig regel är att om något inte är trasigt behöver det inte heller lagas. Ibland oroas vi vuxna innan barnet ens hunnit reagera, säger Per Höglund, psykolog vid Umeå universitet.

I videon ger psykologen tre vägmärken att förhålla sig till i ett samtal om svåra händelser med barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet