– Det är helt klart ett vågspel de spelar nu. Om det nu inte blir en större diskussion i fullmäktige, i slutet av månaden, så lär det åtminstone bli en fråga som lever kvar in i nästa valrörelse, kan man misstänkta, säger Magnus Blomgren.
Vad innebär det här för politikernas förtroende?
– Jag tror det beror väldigt mycket på vad som händer nu, men att det är ett plus tror jag inte. Det här är något som de på olika sätt måste förankra och motivera, säger Magnus Blomgren, och fortsätter:
– Jag får en känsla av, med tanke på omständigheterna och den debatten som varit, att man kommer få en ganska tuff diskussion. Och positivt för legitimiteten är det knappast.
Folkinitativet, som drev frågan om en folkomröstning, ställde ju i princip som krav att politikerna skulle följa folkets röst. Är det rimligt?
– Här har vi ju vad lagen säger och där är ju folkomröstningar rådgivande. Så i den meningen får man göra som man vill. Men sedan finns det ju en politisk sida av det hela. Då får man ju betala ett politiskt pris när man inte följer en folkomröstning. Men det har blivit allt vanligare att man följer resultatet av folkomröstningar, tidigare var det inte så, avslutar Magnus Blomgren.