En kvinnlig kock står i ett litet skolkök. I bakgrunden diskar en person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kocken Polly Carlsson hur mycket mer barnen äter: ”De äter fyra pannkakor istället för två”. Foto: Lukas Deininger/SVT

Stigande matpriser gör att barn i Umeå äter mer skolmat: ”Föräldrarna har inte råd”

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå syns en tydligt trend i skolköken – det går åt allt mer mat i takt med att matpriserna rusar. På vissa skolor och förskolor har antalet barn som äter frukost på plats fördubblats.

– Barnen är hungriga, de äter mer, säger Polly Carlsson som är kock på en förskola i Umeå.

– Vissa kök signalerar att det går mer mat idag än vad det har gått tidigare, säger Maria Svensson, områdeschef inom måltidsservice på Umeå kommun.

Mer mat äts till lunch, men mest påtagligt är förändringen när det kommer till frukost och mellanmål på förskola och fritids, där måltiderna i vanliga fall ingår i avgiften som föräldrarna betalar.

– Då kanske man nyttjar det mer i dagsläget när utifrån livsmedelspriserna som är i butikerna, säger hon.

Kocken Polly: ”Blir mycket mer gröt”

På förskolan Smöret i Umeå har man tidigare haft runt 25 barn som kommit till förskolan redan till frukost – nu är det över 50 barn.

– Det blir mycket mer gröt på morgonen och mycket mer arbete, säger kocken Polly Carlsson.

Även hon ser matpriserna som anledning till att läget har blivit så.

– Föräldrarna har inte råd längre, säger hon.

Fler barn som vill äta under loven

Även på Ersdungen skola har antalet barn som äter frukost på fritids fördubblats.

– Måndagar och fredagar har vi mest barn som åter mellis och frukost, säger kocken Linda Westin.

Även på loven söker sig fler barn till fritids för att äta.

– Det är en stor förändring. Närvaron har ökat, säger hon.

I klippet berättar kocken Polly Carlsson hur mycket mer barnen äter nu jämfört med tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.