Stigande metallpriser kopplat till den gröna omställningen gör att företaget som äger rättigheterna till nickelfyndigheten nu vill starta gruvbrytning igen. Se området där gruvan planeras och hör vd:n Peter Hjorth. Foto: SVT/TT/Tomas Oneborg

Batteribranschen skriker efter metaller – kritiserade gruvplaner i Rönnbäcken igång igen

Uppdaterad
Publicerad

De kritiserade gruvplanerna i Rönnbäcken utanför Tärnaby har länge legat på is. Men stigande metallpriser kopplat till den gröna omställningen gör att företaget som äger rättigheterna till nickelfyndigheten nu vill starta gruvbrytning igen.

– Den gröna klimatomställningen där vi går mot eldrivna fordon skapar helt nya branscher, som batterisektorn. De har stora behov av till exempel nickel, säger Peter Hjorth, vd vid Bluelake Mineral AB.

Nickelfyndigheten i Rönnbäcken räknas som en av Europas största. Geografiskt ligger området nära planerade batterifabriker i Skellefteå, Vasa, i Finland och Mo i Rana i Norge.

Den gröna omställningen har lett till att priserna på strategiska metaller, bland annat nickel, har stigit kraftigt. Batterifabrikerna i norr nämns också som tänkbara investerare i gruvprojektet.

Gruvan i Rönnbäcken

– Just nu pågår ingen fysik aktivitet i området. Vi håller på med en stor uppdaterad lönsamhetsanalys för att se på vilket sätt projektet ska etableras. Hur vi ska få det lönsamt, men hur vi kan etablera det på ett miljömässigt och socioekonomiskt förståndigt sätt, säger Peter Hjorth, vd vid Bluelake Mineral AB.

”Tillståndsfrågor som ska lösas”

Bluelake Mineral har sedan 2012 gruvrättigheterna för Rönnbäcksfyndigheterna. Skulle företaget nu få kalkylerna att gå ihop är nästa steg att söka miljötillstånd för att starta gruvverksamhet.

– Vi räknar med att det tar minst fem till sex år innan man eventuellt kan starta en gruvverksamhet. Det är mycket utredningsarbete och tillståndsfrågor som ska lösas. Men även finansiering och förankring med lokala intressenter i området, säger Peter Hjorth.

Kostsam öppning av gruvan

Just svårigheten med finansieringen i kombination med fallande metallpriser har gjort att gruvplanerna här länge har legat i malpåse. Att öppna gruvan beräknades kosta mellan 10-15 miljarder kronor.

Planerna i Rönnbäcken har tidigare fått mycket kritik, bland annat från miljörörelsen, delar av lokalbefolkningen samt FN:s Rasdiskrimineringskommité som uppmanade Sverige att dra tillbaka tillståndet för att garantera samers rätt till inflytande.

– Det är viktigt för alla gruvprojekt att ha en bra dialog med det lokala samhället, invånare, näringslivet och inte minst rennäringen. Vi har inte satt igång med det ännu. Men ser studien lovande ut så kommer vi att reaktivera dialogen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet