Juktans kraftstation i vintermiljö från drönare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juktans kraftstation är tänkt byggas om till Sveriges största lagring av energi. I klippet berättar Vattenfall Vattenkrafts vd Johan Dasht om planerna. Foto: Lukas Deininger/SVT

Stopp för Juktans kraftstation – Vattenfall får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls ansökan att få återöppna Juktans kraftstation är så bristfällig att den inte går att bedöma. Därför avvisas ansökan av mark och miljödomstolen.

– Det här beslutet ska inte tolkas som att domstolen tagit ställning till om projektet är en dålig eller bra idé, säger rådmannen Carin Wiklund i ett pressmeddelande.

Det var förra året som Vattenfall ansökte om att få återöppna Juktans kraftstation som en del i målet att öka elproduktionen. Redan då var det frågetecken om hur föroreningarna i Blaikengruvan skulle påverka projektet.

Nu avvisar mark och miljödomstolen Vattenfalls ansöka med anledning av Blaikengruvan. Bland annat måste Vattenfall flytta stora mängder förorenad sand från botten av Blaiksjön. Men företaget har inte tillstånd för efterbehandling av Blaikengruvan och frågan är hur de tillstånden förhåller sig till varandra.

–Problemet är att det helt enkelt är för otydligt beskrivet för att det ska gå att ta ställning till. Mot bakgrund av hur oklar ansökan i det här skedet är uppstår också tveksamhet till om samrådet med allmänheten och andra myndigheter har fått en korrekt inriktning.

Vattenfall förväntade sig inte domstolens besked, i en skriftlig kommentar säger de följande:

– Vi blev förvånade. Vi ska nu analysera beslutet och se vad vi kan göra för att svara upp till domstolens förväntningar. Det tillskott av fossilfri elenergi som Juktan kan tillföra, tillsammans med pumpkraftverkets förmåga att balansera utbud och efterfrågan på el, är viktigt inte bara för norra Sverige utan för hela det svenska elsystemet, säger Tord Eriksson, tf vd Vattenfall vattenkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.