När mannen stoppades i Skellefteå hade han ett skarpladdad hagelgevär och en stekpanna som han hävdade var fylld med människokött i bilen. Foto: Polisen

Stoppades beväpnad och påverkad i Skellefteå: ”Har människokött i en stekpanna i bilen”

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig man från Norrbotten stoppades i sin bil i Skellefteå förra året. Han var drogpåverkad och hade ett skarpladdat vapen i bilen. I bagaget hittades en stekpanna med köttfärs.

– Det är människokött från ett barn, sa mannen till polispatrullen.

Det var i november i fjol som en polispatrull stoppade mannen. I bilen återfanns bland annat ett avsågat, skarpladdat, hagelgevär, sex patroner på passagerarsätet, en kniv och en yxa. I bagageutrymmet fanns något märkligare.

”Har kött från barn i stekpanna”

I polisrapporten står följande att läsa:

– Han började direkt prata om att han hade köttfärs i en stekpanna i bagaget, något han uppgav skulle vara människokött, kött från barn, säger en polis.

Detta tog den gripne mannen sedan tillbaka i förhören.

– Jag vet inte vad som hände med köttfärsen. Jag ville berätta för polisen om vad jag hade i bilen. Det blev jättekonstigt.

”Köpte den på Ica”

Mannen förklarar vidare i ett annat förhör med polisen:

Varifrån kommer köttfärsen?

– Ica, köpte den dagen innan.

Du sa att det var människokött till patrullen?

– Bara lägga ned… fattar inte hur jag tänkte där.

Mer droger i hemmet

Förutom att mannen var drogpåverkad vid gripandet återfanns även mer droger i hans hem vid en husrannsakan.

Mannen dömdes i februari 2024 för grovt vapenbrott, rattfylleri samt brott mot knivlagen, men slapp fängelse med hänvisning till hans psykiska ohälsa vid händelsen.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom och nu skärper hovrätten straffet. Med tanke på bland annat vapenbrottets höga straffvärde döms han nu till två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.