Repetitionsövningen i Umeå pågår i tre veckor. En av dem som blev inkallad var Björn Allmar, som bor i Göteborg. Han gjorde värnplikten för sex år sedan i Boden.
– Brevet kom i samband med Natointrädet, jag tänkte att det fanns ett samband, säger Björn Allmar.
Första omfattande övningen på decennier
Innan nedläggningen av exempelvis Umeå garnisonen I20 hade militären repetitionsövning med jämna mellanrum – men det var på 90-talet.
– Umeå är först ut i Sverige bland militärregionerna med en sån här omfattande övning, säger Johan Hellström, chef Västerbottensgruppen.
”Går fort att rusta upp”
Om den inkallade inte inställer sig vid garnisonen riskerar man böter eller fängelse. Johan Hellström menar dock att han inte behövt hantera många permissionsansökningar.
– Jag upplever en stor försvarsvilja, man är motiverad och känner att man gör skillnad. Genom att kalla till repetitionsövningen går det väldigt fort att rusta upp försvaret med det vi har, säger Johan Hellström.
Repövning
För att vara tvungen att göra en repövning ska man ha gått en grundutbildning på någon av de olika värnpliktsförbanden i landet. Man blir då krigsplacerad vid ett krigsförband, vilket man är i tio år.
Personer som har anställning- eller ett frivilligavtal med Försvarsmakten påverkas inte. I undantagsfall kan även du som är placerad i den så kallade personalreserven kallas in.
Man kallas in av plikt- och prövningsverket för att repetera det man gjorde under grundutbildningen. Detta för att träna inför ett eventuellt skarpt krig.
Att bli inkallad till en repövning är inte frivilligt. Dyker man inte upp, kan man enligt lag få böter eller fängelse.
En inkallad kan tjänstgöra vid högst två tillfällen per år och sammanlagt maximalt 34 dagar per år.
Källa: Försvarsmakten