kollage med maria marklund och bebis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren berätta om spridningen av kikhosta i Västerbotten. Foto: Hilda Thörn/SVT

Stor ökning av kikhosta – 10 fall i Västerbotten: ”Vaccination är superviktigt”

Publicerad

Smittspridningen av kikhosta är stor i hela landet och ligger idag på höga nivåer även jämfört med åren före pandemin. Hittills i år har det diagnostiserats tio fall i Västerbotten.

– Om man tittar på de två föregående åren, 2022 och 2023, då hade vi inga fall av kikhosta, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

Det börjar ofta som en vanlig förkylning, men utvecklas till kraftiga hostattacker som kan pågå i veckor.

– Kikhosta är framförallt farligt för små barn. Det kan vara en livshotande sjukdom för dom, säger Maria Marklund.

Fler fall av kikhosta har registrerats i år än de närmast föregående åren, med en särskilt kraftig uppgång sedan maj. Före pandemin brukade våren vara en period med generellt lägre smittspridning av sjukdomen, följt av fler fall under sommaren och hösten. Antalet fall förväntas alltså öka ytterligare de kommande månaderna.

Rekommenderar vaccin till barn och gravida

Regionen rekommenderar vaccination mot kikhosta för barn och till gravida efter vecka 16. Vaccination skyddar barnen och minskar risken för allvarliga komplikationer. De som löper allra störst risk är spädbarn, och de flesta som insjuknar och är yngre än tre månader behöver sjukhusvård.

– Vaccination är superviktigt. sen ska man också undvika att små barn träffar vuxna människor som har förkylningssymptom, säger Maria Marklund.

Hör henne berätta mer om sjukdomen och dess smittspridning i klippet.

kikhosta

Vad är kikhosta?

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv.

Vilka blir sjuka?

Barn som är yngre än sex månader kan bli allvarligt sjuka, då de inte har fullt skydd av vaccinet. Det är nästan alltid vuxna som inte vet om att de har kikhosta som smittar små barn.

Vad är symptomen?

En typisk kikhosta börjar som en vanlig förkylning. Barnet kan få snuva, lite hosta och ibland lite feber. Efter en till två veckor övergår hostan till kraftigare attacker. Barnet kan hosta tills hen blir röd-blå i ansiktet och kräks ofta slem efteråt.

Hur ofta hostattackerna kommer varierar, allt mellan tre till femtio gånger per dygn. Vanligast är att de kommer om natten när barnet ligger ner. Mellan hostattackerna kan barnet må bra, nästan inte verka sjuk alls och ofta vara utan feber.

Vuxna som inte är vaccinerade och får kikhosta kan få samma symtom som barn. Men oftast får du som vuxen lindrigare besvär, som rethosta under flera veckor.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.