Person med handskar som ger en vaccinspruta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas det ofödda barnet och den gravida av kikhostevaccinet? Hör barnmorskan Catarina Simunovich Barraza svara i klippet. Foto: Oscar parsmo/SVT

Tre frågor om vaccin mot kikhosta för gravida

Publicerad

Kikhosta har blivit allt vanligare. I videon berättar barnmorskan Catarina Simunovich Barraza berättar varför gravida rekommenderas vaccin mot sjukdomen som kan vara dödlig för små barn.

Tre fall har hittills konstaterats i Sörmland i år, till skillnad från de senaste åren då regionen inte haft några fall.

– Nu under sommaren är många av oss ute och vi håller avstånd, men trots det ser vi att kikhosta har ökat i Sverige. Därför är det jätteviktigt, oavsett årstid, att man vaccinerar sig så att man kan skydda det ofödda barnet, säger mödrahälsovårdsöverläkaren i region Sörmland Josefina Åberg-Liesaho.

Skydd under första tiden

Barnet vaccineras för kikhosta vid tre månaders ålder, men det vaccinet som den gravida tar innan barnet har fötts ger ett första skydd under de första månaderna.

Hur påverkas det ofödda barnet och den gravida av kikhostevaccinet och varför är det viktigt att den gravida tar vaccinet? Hör barnmorskan Catarina svara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.