Mödrahälsovårdsöverläkaren i region Sörmland, Josefina Åberg-Liesaho. Kvinna tar på sin gravida mage till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad det innebär att nu även barnmorskorna får ge vaccin mot kikhosta. Men en del är skeptiska till vaccinet, enligt överläkaren Josefina Åberg-Liesaho. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Kikhosta ökar – nu erbjuds alla gravida i Sörmland vaccin på mödravårdscentralen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av året erbjuds gravida i Sörmland vaccination mot kikhosta på mödravårdscentralerna, något som tidigare bara erbjudits på privata kliniker. Den ökade tillgängligheten har lockat fler till att ta vaccinet som skyddar det nyfödda barnet mot sjukdomen.

– Nu slipper man åka långt och boka tid, utan nu sker vaccinationen på ett vanligt besök under graviditeten på mödravårdscentralen. Det är lätt och tillgängligt och det ser vi som den största framgångsfaktorn, säger mödrahälsovårdsöverläkaren i region Sörmland, Josefina Åberg-Liesaho.

För att göra vaccinationen på mödravårdscentralen möjlig har alla barnmorskor i regionen utbildats för att få vaccinationsrätt, vilket de annars inte har.

Kan vara dödligt

Vaccinet för gravida, som har rekommenderats sedan slutet av 2022, är kostnadsfritt i Sörmland och har tidigare bara erbjudits på privata kliniker som regionen har avtal med.

Vaccinet är viktigt för att skydda det nyfödda barnet som genom vaccinet får antikroppar mot kikhosta genom mamman. Det är framför allt yngre barn under ett år som kan dö i kikhosta, och barnen själva vaccineras inte förrän de är tre månader.

– Vi har dödsfall och flera barn som årligen blir allvarligt sjuka. Det är fullkomligt onödigt att gå igenom en smitta för ett litet barn som i det här fallet skulle kunna slippa det om man tar vaccinet, berättar Josefina Åberg-Liesaho.

Kikhosta ökar

Hittills i år har tre barn konstaterats med kikhosta i Sörmland. I hela landet ligger den siffran på 241 fall, där 28 barn har varit under ett år gamla. Det är en ökning från tidigare år och enligt Folkhälsomyndigheten väntar en fortsatt ökning.

Även i Europa har antalet fall och dödsfall ökat.

Hör överläkaren om varför en del är skeptiska till att ta vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.