I den nationella studien har man tittat på samtliga fall av konstaterad covid-19 till och med september förra året. Detta rör sig om totalt mer än 84 000 personer. Forskarna har använt register för att jämföra dessa fall med en kontrollgrupp på över 430 000 slumpmässigt utvalda personer från övriga befolkningen.
Med hjälp av detta har man tittat på sambandet mellan 34 eventuella riskfaktorer och covid-diagnos, med eller utan sjukhusvård.
Studien visar att hög ålder är den överlägset starkaste riskfaktorn för att bli svårt sjuk. Andra starka riskfaktorer är manligt kön och underliggande sjukdom. Man såg även att personer med Downs syndrom löper särskilt stor risk och personer med hemtjänst har en ökad risk som inte bara kan förklaras av ålder.
– Resultaten visar bland annat att personer med Downs syndrom hade fyra gånger högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 än andra. Vi blev därför mycket glada när Folkhälsomyndigheten efter att vi skickat dem studien meddelade att personer med Downs syndrom ska prioriteras för vaccination, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet.
”En av de största studierna i världen”
I studien framgår också att astma och högt blodtryck ökade risken för sjukhusvård för covid-19 med 20 till 50 procent. Eftersom man bara haft tillgång till diagnoser från specialistvården skulle resultaten för astma kunna gälla endast allvarlig astma.
Forskarna tycker att det är viktigt att väga resultaten av flera studier och inte fokusera för mycket på en enskild studie,
– Men en betydande styrka med studien är att den omfattar hela befolkningen. Detta gör att studien är en av de största studierna i världen när det gäller riskfaktorer för allvarlig covid-19, vilket är viktigt för generaliserbarheten. Inte minst informationen om specifika riskfaktorer så som Downs syndrom är viktig, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och medförfattare.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Epidemiology.