Genrebild. De senaste hundra åren har många våtmarker påverkats av mänsklig aktivitet, framför allt dikning. Särskilt i kustlandet är många sjöar utdikade eller sänkta. Genom att restaurera våtmarkerna till ett mer ursprungligt skick kan problem med höga vattenflöden i vattendrag minskas. Foto: TT

Stor våtmarkssatsning i länet

Uppdaterad
Publicerad

Fredag 2 februari firas internationella våtmarksdagen. Regeringen satsar nu 200 miljoner kronor per år i tre år för att restaurera och anlägga våtmarker i hela Sverige.

Västerbottens län är rikt på våtmarker. Mer än en femtedel av länet består av våtmarker av olika slag. Att det nu satsas på de är viktigt menar Jonas Grahn, våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

– Våtmarkerna har stora värden inte bara för de djur och växter som finns där. De motverkar också översvämningar och förbättrar kvaliteten på dricksvattnet, säger han.

Pengar att söka för våtmarksrestaurering

Länsstyrelsen är de som fördelar pengarna och medlen söks via kommunerna. Både ideella organisationer och andra kan därmed söka för restaurering och anläggande av våtmarker genom Lokala naturvårdssatsningen, LONA.

Länsstyrelsen kommer också att göra flera insatser i naturreservat och andra skyddade områden. Till exempel kommer diken att läggas igen och rikkärr restuareras.

Fem kända naturreservat med våtmarker i Västerbotten:

Blaikfjället – Vilhelmina kommun

Brånsjön – Vännäs kommun

Vithattsmyrarna – Skellefteå kommun

Lycksamyran – Sorsele kommun

Sjulsmyran – Robertsfors kommun

Källa: Länsstyrelsen i Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.