Flera veterinärer i länet som SVT pratat med vittnar om hur veterinärbristen påverkat vården, framför allt för sällskapsdjur, under sommaren.
Veterinären Patricia Riselius driver en djurklinik i Umeå som har valt att ha ”drop-in” mellan klockan tio och halv två för akutintag för att lätta på trycket för de anställda.
– Det är dagligen djurägare som har svårt att få tider och ringer i panik, man svarar inte på klinikerna och därför har vi akut ”drop in”. Vi hinner inte heller svara i telefon så djuren och ägarna får köa och vänta och komma in när det finns en ledig tid, säger hon.
Väntan på bokade tider
Även statliga Distriktsveterinärerna i Vännäs vittnar om en utmanande situation på grund av veterinärbristen. Klinikchefen Monica Ågren berättar att de har klarat sommaren och har akutvård och jour som vanligt. Men den som vill boka in en rutinundersökning kan få vänta länge.
– För enklare behandlingar som tandsten som ska tidsbokas, är väntetiden till slutet av september. Jag råder alla som till exempel ska åka utomlands och behöver intyg att vara ute i god tid, säger Monica Ågren.
Kritiskt läge
Det råder generellt en stor brist på veterinärer i hela Sverige. Det utbildas för få veterinärer samtidigt som allt fler skaffar sällskapsdjur. Det innebär ökat tryck på klinikerna.
– Det är ett väldigt tufft yrke. Det är ofta jour, långa dagar, psykisk ohälsa och det kan göra att många väljer andra veterinärsinriktningar än att jobba inom djursjukvården. Det finns flera olika anledningar till att läget just nu är väldigt kritiskt, berättar Patricia Riselius veterinär Umeå.
Se kön till veterinären i Umeå och hör djurägare som köar i klippet.