”Hur enkelt man kan få vård är väldigt beroende på var man bor” Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Stora skillnader i vården för epilepsi: ”Var du bor spelar roll”

Publicerad

Att få god hjälp för epilepsi är inte en självklarhet över hela landet. Det säger läkare vid Norrlands universitetssjukhus, som menar att bristen på neurologer är bidragande. Samtidigt mår många patienter dåligt, enligt en ny rapport.

”Vården av epilepsi är både bristfällig och ojämlik”, så skriver Svenska Epilepsiförbundet i ett utskick idag när Världsepilepsidagen uppmärksammas. En undersökning bland medlemmar visar att det är stora regionala skillnader i vården.

Förbundets rapport slår bland annat fast att vårdgivarna inte följer upp patienternas vård i tillräcklig utsträckning. Många upplever besvärande biverkningar av de mediciner som används. Inte heller alla regioner prövar de nyare läkemedlen.

– Det finns effektiva behandlingsmetoder som gör att man kan leva tämligen normalt med sin epilepsi, men de används inte optimalt. Här måste vården och framför allt professionen ta sitt ansvar och inte vara nöjda, säger Berndt Ohlin, ordförande på Svenska Epilepsiförbundet.

Brist på neurologer

Samtidigt är det fortsatt brist på neurologer. Det har det rapporterats om i flera år. I norra Sverige finns experthjälp att få universitetssjukhuset i Umeå. På neuromottagningen finns omkring tio neurologer som jobbar heltid med patientmottagning. I det stora grannlänet Norrbotten finns bara två.

Då finns lite tid för patienter som inte har akuta problem.

– En god effekt av behandlingen kan ha en avgörande skillnad för personens livskvalitet och hälsa, säger Måns Berglund, läkare vid neuromottagningen på univeristetssjukhuset i Umeå.

Hör mer från universitetssjukhuset i Umeå i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.