Ett utländskt bolag har fått tillstånd att leta malm kring den läckande gruvan, och de boende i området är upprörda. Foto: SVT

Kommun vill veta vad folk tycker om gruvplaner

Uppdaterad
Publicerad

I Storuman har man under sommaren genomfört en undersökning för att ta reda på hur boende i områden där det planeras gruvor känner för gruvetableringar. Nu öppnar kommunen enkäten också för allmänheten.

P4 Västerbotten var först med att rapportera om enkäten.

I Storuman finns för närvarande planer på bland annat en guldgruva i Barsele och en fluoritgruva i Högland. Boenden i dessa områden samt i Pauträsk, där gruvan är nedlagd men det finns ett anrikningsverk, har under en tid fått ta del av enkätsundersökning.

LÄS MER: Regeringen: Planerad flouritgruva måste omprövas

Undersökningen är en del i det internationella projektet REGINA, som ämnar att undersöka hur gruvetablering påverkar sociala aspekter i ett samhälle. Carina Umander, projektsansvarig på Storuman kommun, menar att det främst verkar vara vägar och trafik som oroar många.

– Vi har ännu inte analyserat klart det data vi fått genom vår enkät, men jag har tittat lite grann och noterat att vägnätet verkar vara en öm punkt. En nästan likadan gruvenkät har redan genomförts i Finland och vi ser ganska liknande svar där, och dessutom ska den även genomföras på Grönland. Tanken är sedan att man ska jämföra resultaten.

Vill ha synpunkter

Nu öppnar kommunen upp enkäten för allmänheten via sin hemsida. Förhoppningen är få in ännu fler synpunkter, även från folk som inte bor i Storuman men ändå har ett intresse för kommunen. Att enkäten enbart görs över nätet riskerar dock att viktiga synpunkter faller bort.

– Så är det säkert med tanke på hur många från den riktade enkäten som svarade via post, men där var det också viktigare om man tänker sig över vilka som kan bli direkt påverkade av en ny gruva. Det här ser vi främst som en möjlighet för folk att påverka kommunen och det blir upp till var och att ta vara på den möjligheten, säger Umander.

LÄS MER: Nya guldgruvor skapar guldfeber

Synpunkterna kommer sedan att diskuteras vidare inom projektet, men även vidarebefodras till kommunfullmäktige och tjänstemän i Storumans kommun. Hur länge enkäten hålls öppen är dock inte riktigt klart.

– Svår fråga. Med tanke på den mediala uppmärksamhet det fått kan det bli att vi låter den vara upp ett tag till. Vi ska diskutera med forskningsgruppen i början på september, så kanske att vi tar ned den strax innan det, menar Umander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.