Oro för strandade hyresförhandlingar i Umeå: ”Aldrig haft sådana yrkanden”

Publicerad

För 25 procent av alla hyresrätter i Umeå är hyran för år 2023 ännu inte klar. Branschorganisationen Fastighetsägarna vill ha en hyreshöjning på över 10 procent i Umeå, samtidigt som Hyresgästföreningen siktar på 2,1 procent. Nu kan förhandlingarna stranda.

–  Vi har aldrig haft sådana yrkanden tidigare, säger Hyresgästföreningens förhandlare Henrik From.

Branschorganisationerna för privata hyresvärdar, kommunala bostadsföretag samt Hyresgästföreningen har ett nytt sätt att förhandla hyror.

Hyreshöjningar ska fastslås utifrån olika parametrar tre år tillbaka i tiden. Men Hyresgästföreningen menar att de privata hyresvärdarna grundar sin föreslagna höjning utan hänsyn till överenskommelsen.

–  Vi anser att det är felaktiga uträkningar, säger Henrik From, förhandlare på Hyresgästföreningen i Umeå.

Historisk hyreshöjning

För 75 procent av alla 27 000 hyresrätter där Hyresgästföreningen sköter förhandlingen har en höjning på 2,1 procent kunnat fastslås.

–  Det är väldigt få gånger man har fått så mycket, säger Henrik From.

Enligt Hyresgästföreningen tyder mycket på att förhandlingarna kan stranda, eftersom parterna står så långt ifrån varandra. Det kan innebära att hyresvärden tar kontakt direkt med hyresgästen för att begära ny hyra. Dessa förslag behöver hyresgästerna däremot inte alltid acceptera.

Fastighetsägarna vill fortsätta förhandla

Lisa Hjelm som är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord säger att de vill fortsätta förhandla.

– Det är olyckligt att Hyresgästföreningen går ut och skapar oro genom att säga att förhandlingarna kan stranda. Ingen av oss har flaggat för att vi vill lämna förhandlingarna, säger hon till SVT.

Ju längre tid den nya hyran dröjer desto större blir smällen för hyresgästerna när de ska betala hyreshöjningen i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.