Strömbäck startar en utbildning som ska förbereda framtida poliser. Foto: SVT/TT.

Strömbäck startar polisförberedande utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Strömbäcks folkhögskola startar en ny utbildning. Hösten 2017 drar en polisförberedande utbildning igång.

– Det känns helt rätt, säger Tomas Rosengren på skolan.

Tomas Rosengren är lärare och utredare på Strömbäck. Han berättar att det inte finns någon liknande utbildning norr om Stockholm i Sverige och att utbildningen behövs. 4600 personer sökte utbildningen till polis, ändå lyckades inte Umeå fylla antalet platser.

– Det är många som söker som inte kommer in. Vi hoppas kunna hjälpa dom som vill bli poliser, säger Rosengren till SVT.

Vill förbereda blivande poliser

Läs också: Polisutbildningen lyckas inte fylla platserna

Vad kommer eleverna att göra under utbildningen?

– Vi hoppas kunna förbereda personer inför utbildningen, med både teori och praktik. Vi kan hjälpa att förbereda dem inför själva ansökan, men också om vad som kommer att krävas.

Om man går er utbildning, kommer man in på polisutbildningen sen?

– Vi hoppas det, men det finns inga garantier. Vi kan hjälpa att sänka tröskeln för att ta sig in. Förhoppningsvis kommer majoriteten in på utbildningen sen.

– Men vi vill att utbildningen ska ge något till alla, även dom som inte tar sig vidare. Man kanske kan jobba som väktare eller inom kriminalvården efter vår utbildning. Det ska inte bli ett bortkastat år för någon, säger Tomas Rosengren.

Vill samarbeta med polisen

I vår kan man börja ansöka till utbildningen. Man måste ha gått gymnasiet för att ansöka. Sedan väljs personer ut via intervjuer.

Hur ser polisutbildningen i Umeå på er satsning?

– Vi har haft många samtal med studierektorn och dom tycker det här är jättebra. Vi vill ha ett samarbete med polisutbildningen och även polisen. Eleverna kan få se hur det fungerar i verkligheten.

Polisutbildningen i Umeå kommer att öka antalet platser från 75 till 225 om 1,5 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.