Brandmannen Mikael Frithiof  sitter i förarsätet i en brandbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det händer mycket på 30 minuter” – hör brandmannen Mikael Frithiof om vad bristen på deltidsbrandmän i Bjurholm får för konsekvenser. Foto: Arvid Wickzell/SVT

Kan tvingas sluta rökdyka i Bjurholm – om inte fler anställs: ”Får ägna oss åt yttre släckning”

Uppdaterad
Publicerad

I Bjurholm har man problem att rekrytera deltidsbrandmän, något som kan leda till att man inte får utföra rökdykningar.

– Det kan vara så att det är någon kvar i huset, men vi kan inte gå in utan får ägna oss åt yttre släckning, berättar Mikael Frithiof, stationsansvarig i Bjurholm.

För att kunna gå in och rökdyka i ett hus som brinner så måste det vara fem brandmän i en grupp. I dagsläget finns det 13 deltidsbrandmän i Bjurholm, vilket innebär att man inte har tre hela grupper. Är man en ofullständig grupp så måste man alltså vänta på förstärkning från en annan station, vilket kan ta tid.

Problemet löser man genom att de befintliga brandmännen hoppar mellan grupperna, något som enligt Mikael Frithiof inte är hållbart i längden.

– Det tär och du sätter hela din familj i beredskap. Om du jobbar två veckor i rad med kvällar och helger så låser du ju familjen.

Försöker rekrytera fler

Som deltidsbrandman ska du alltid vara tillgänglig under de dagar du jobbar. Det innebär att du måste befinna dig tillräckligt nära brandstationen så att du kan sitta ombytt och klar i brandbilen på väg mot olyckan, endast fem minuter efter att larmet har inkommit.

För att få in fler som vill jobba som deltidsbrandmän har man bland annat anordnat ”tjejkvällar”, i syfte att göra kvinnor intresserade av yrket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.