Fyra personer sitter på en träbänk i en verkstadsmiljö på Tannbergsskolan i Lycksele. Det finns en grön skottkärra framför dem. Bakgrunden visar en oorganiserad arbetsyta med olika verktyg och utrustning. Belysningen är klar och ger en industriell känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dante Löfstad, Morgan Abrahamsson, Cai Laugher och Rosina Sjögren går på byggprogrammet i Lycksele och ska snart ut i jakten på lärlingsplats. Foto: SVT

Svårt få lärlingsplats för byggelever – Cai i Lycksele: ”Får flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa tider i byggbranschen gör att få byggelever tar sig ut som lärlingar för att avsluta sin utbildning. I Västerbotten får bara hälften en lärlingsplats.

– Jag vill vara lärling i Vilhelmina. Men jag kanske får flytta till Umeå, om jag måste, säger Cai Laugher, som går byggprogrammet i Lycksele.

Går du bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet behöver du jobba som lärling i ungefär 1,5 till 2,5 år. Tiden är olika för olika yrken, för att räknas som färdigutbildad. Men just nu är det långt ifrån alla som får en plats. I Västerbotten kommer hälften av eleverna ut till en lärlingsplats, i Östergötland bara en av fyra.

– I vissa områden är det bara 16 elever av 240 som lämnar skolans tredje år som har plockat ut lärlingsboken. Helt fruktansvärda siffror, säger Byggnads ordförande Kim Söderström.

”Säljer bort jobben”

Förutom att underkänna regeringens bostadspolitik menar fackförbundet Byggnads nytillträdde ordförande att det är hos företagens ansvar som det brister.

– Tidigare så tog de ansvar för återväxten. Nu säljer man hellre bort jobben till utländska företag, ofta från låglöneländerna och de företagen tar inte in några lärlingar, säger Kim Söderström.

Satsar på bred utbildning

På Tannbergsskolans byggutbildning i Lycksele har man märkt av detta. Det är tuffare att få både praktik- och lärlingsplatser just nu. Men skolan har en strategi för att få ut så många färdigutbildade elever som möjligt i yrkeslivet.

– Vi har så många inriktningar som möjligt på programmet. Detta för att ha en bredd på utbildningen så att de ska få en chans att få ett jobb. I vissa branscher skriker de efter folk, golvläggare, betongare och plattsättare. Och många av våra inlandselever är beredda att flytta för att få jobb, säger läraren Martin Gideonsson.

En delad bild som visar två scenarier. Den vänstra sidan visar en person i hjälm och arbetskläder som använder en skruvdragare för att fästa träbjälkar på en byggarbetsplats. Den högra sidan visar en person klädd i en ljusgul arbetsjacka, stående utomhus med byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt fruktansvärda siffror” – Byggnads ordförande Kim Söderström är mycket kritisk till att byggföretagen inte tar sitt ansvar för att få ut eleverna i yrkeslivet. Foto: SVT, Byggnads

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.