Går du bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet behöver du jobba som lärling i ungefär 1,5 till 2,5 år. Tiden är olika för olika yrken, för att räknas som färdigutbildad. Men just nu är det långt ifrån alla som får en plats. I Västerbotten kommer hälften av eleverna ut till en lärlingsplats, i Östergötland bara en av fyra.
– I vissa områden är det bara 16 elever av 240 som lämnar skolans tredje år som har plockat ut lärlingsboken. Helt fruktansvärda siffror, säger Byggnads ordförande Kim Söderström.
”Säljer bort jobben”
Förutom att underkänna regeringens bostadspolitik menar fackförbundet Byggnads nytillträdde ordförande att det är hos företagens ansvar som det brister.
– Tidigare så tog de ansvar för återväxten. Nu säljer man hellre bort jobben till utländska företag, ofta från låglöneländerna och de företagen tar inte in några lärlingar, säger Kim Söderström.
Satsar på bred utbildning
På Tannbergsskolans byggutbildning i Lycksele har man märkt av detta. Det är tuffare att få både praktik- och lärlingsplatser just nu. Men skolan har en strategi för att få ut så många färdigutbildade elever som möjligt i yrkeslivet.
– Vi har så många inriktningar som möjligt på programmet. Detta för att ha en bredd på utbildningen så att de ska få en chans att få ett jobb. I vissa branscher skriker de efter folk, golvläggare, betongare och plattsättare. Och många av våra inlandselever är beredda att flytta för att få jobb, säger läraren Martin Gideonsson.