Inom vården, och kanske speciellt för ambulanspersonal som ständigt ska vara på jour, hinner ambulanspersonalen ibland knappt äta under sina skift. Om larmet går ska ambulanspersonalen vara redo att åka ut inom 60 sekunder, och då gäller det att släppa allt man håller på med – oavsett om du sitter i gymmet och tränar, eller om du har lunch.
– Vissa problem är exempel luncher. Det har vi ju inte, utan man äter när man har tid. Ibland börjar man klockan sju och slutar klockan tre, och då hinner man lunch först när man går hem, säger Per Lindgren, ambulanssjuksköterska.
Personalen ska kunna lämna allt
Träning under arbetstid är med andra ord inte alltid prioriterat. Tidigare hade ambulanspersonal subventionerad friskvård, men det har landstinget dragit in. På ambulansstationen finns ett litet gym, men som inte används allt för ofta eftersom personalen ska vara ajour ständigt under sina skift.
– En del försöker använda det, men problemet är att man är ”på bil”, och går larmet då och då måste man lämna allt och åka ut på jobb, säger Per och fortsätter:
– Träning sker på fri basis, så det är ett problem, säger Per Lindgren.
”Väldigt svårt att lösa”
Avdelningschef på Ambulansen i Umeå, Ronny Friberg, hade helst sett att det gick att införa träning under arbetstid, men menar att det inte är en enkel nöt att knäcka.
– Det vore så klart önskvärt att kunna ha en avsatt fystimme innan arbetet påbörjas, eller att arbetspasset avslutas med det så det skulle ingå inom ordinarie tjänst, men det är naturligtvis en kostnadsfråga, säger Ronny Friberg, avdelningschef på Ambulansen i Umeå.
– Vi har tittat på sådant här rent schematekniskt under många år egentligen, men det är väldigt svårt att lösa i en sådan här verksamhet säger Friberg.