Så fort Per-Olov Humla fick reda på vad som hänt avbröt han sin semester för att åka till den drabbade klubben i Umeå.
– Det är oerhört ovanligt att en sådan här allvarlig sak inträffar. Det saknar motstycke i svensk fallskärmshistoria, att en flygmaskin som använts tidigare under hoppdagen av någon outgrundlig anledning slutar fungera och störtar okontrollerat till marken med hela besättningen ombord, säger han till SVT Nyheter.
”Har pratat och gråtit ihop”
– Det som har hänt är en oerhörd tragedi, och det är oerhört svårt att kunna förstå och greppa det helt ofattbara att nio människor inte kom hem i går efter en vanlig hoppdag.
På klubben hölls under gårdagen krisstödjande aktiviteter och samtal och Per-Olov Humla var kvar till sent på natten.
– Det har varit mycket mycket sorg, vi har pratat och gråtit ihop. Vi har tänkt och vi har hedrat våra vänner som i går inte fick komma hem till sina nära och kära.
”Påverkar hela fallskärmssverige”
Enligt honom är fallskärmshoppare i Sverige en tajt grupp, och olyckan har drabbat långt fler än medlemmarna i Umeå.
– Den påverkar hela fallskärmssverige, hela flygsporten. Vi är en stor familj, vi tar hand om varandra. Det har skett ett antal saker i går vid flera klubbar i Sverige där man avbrutit hoppningen, satt sig ner och pratat. Huvuddelen av alla i fallskärmssverige känner de avlidna också.
Förbundet kommer nu att bistå myndigheter i utredningen av olyckan. Per-Olov Humla betonar också säkerhetstänket inom sporten och menar att man statistiskt sett inte behöver vara orolig om man ska ut och hoppa.
– Fallskärmsförbundets verksamhet efterföljer de regler som myndigheterna har ställt på oss, och det är väldigt höga krav.