• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tänker det värsta och planerar för det” – hör Lisa-Gun Bernerstedt om rustningen för kris eller krig. Foto: Lukas Deininger

Svenska kyrkan krigsplacerar personal – ska säkerställa begravningar och skydda kulturminnen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan trappar nu upp beredskapen för kris och krig. Bland annat ska kyrkan kunna begrava fem procent av hela befolkningen och skydda kulturminnen.

– Vi måste se till att vi kan begrava människor på ett värdigt sätt, säger Lisa-Gun Bernerstedt, ställföreträdande avdelningschef på kyrkokansliet och samordnare för arbetet med civilt försvar på kyrkokansliet.

Vid höjd beredskap har Svenska kyrkan två lagstadgade krav på sig, bland annat att bedriva begravningsverksamheten. De har ansvaret i alla kommuner förutom i Stockholm och Tranås. För att kunna upprätthålla begravningsverksamheten även vid kris och krig har Svenska kyrkan börjat krigsplacera personal.

– Vi måste kunna begrava manuellt och för det kan det behövas mer resurser än vad som finns idag, säger Lisa-Gun Bernerstedt.

Pågående arbete

Arbetet är i full gång och Lisa-Gun Bernerstedt tror att vissa församlingar redan är klara med att krigsplacera personal, medan andra har en bit kvar.

– Målet är att så snart som möjligt ha beredskapsplaner i alla delar av Svenska kyrkan.

Förmedlar hopp

Förutom de rent praktiska uppgifterna som Svenska kyrkan har menar hon att de har ytterligare en betydande uppgift.

– Att bidra med hopp och livsmod, det är det viktigaste vi gör, säger Lisa-Gun Bernerstedt.

Hör henne berätta mer om Svenska kyrkans höjda beredskap i videon.

Krigsplacering

Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver om allmän tjänsteplikt.

När det inträffar får personen som är krigsplacerad varken lämna landet, byta jobb eller säga upp sig.

Ingen individ kan ha mer än en krigsplacering och tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.