Harald Mix, medgrundare av Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer gå in med nytt kapital” – Hör Northvolts medgrundare och storägaren Harald Mix som vill fortsätta satsa på det krisdrabbade bolaget. Foto: Zsolt Czinkoczky

Svenska pensionsjättar kan satsa mer i Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Både pensionsjätten AMF och statliga AP-fonder kan tänka sig satsa mer för att rädda krisande Northvolt. Detta enligt uppgifter till SVT. Northvolt behöver akut mer pengar och under onsdagen lovade också grundaren Harald Mix att gå in med nytt kapital.

När Northvolt i måndags betalade sina skatter på drygt en kvarts miljard pustade många ut, men krisen är inte löst.

Northvolt måste redan den 25 oktober betala ytterligare ett par hundra miljoner i löner. Pengar som Northvolt enligt SVT:s källor i dag inte har, även om Northvolt i mejl till SVT skriver att man planerar betala i tid.

Mer pengar

En av Northvolts grundare, Harald Mix framträdde i dag på ett seminarium om fossilfri konkurrenskraft och lovade där att stötta med mer pengar. Enligt SVT:s uppgifter handlar det om i storleksordningen 100 miljoner.

Även de statliga AP-fonderna och pensionsjätten AMF ska enligt uppgifter till SVT vara villiga att gå in med mer pengar. De har sedan tidigare satsat åtta miljarder av svenska folkets pensionspengar i Northvolt. Pengar som riskerar att helt gå upp i rök vid en konkurs.

Hur mycket mer man nu kan tänkas satsa är oklart. Det skulle sannolikt förutsätta en bredare lösning där betydligt flera aktieägare och långivare, och kanske även kunder, behöver vara med och bidra ytterligare.

Samtidigt överväger även den multinationella investmentbanken Goldman Sachs, den näst största aktieägaren i Northvolt, att gå med andra investerare i ett försök att rädda upp bolagets situation. Det enligt anonyma källor till Bloomberg.

Störst ägare i Northvolt är tyska Volkswagen som hittills inte öppet talat om att gå in med mer kapital. Northvolts företagsledning har sagt att förhandlingarna går framåt, andra aktieägare säger att läget är ganska låst.

Säkra överlevnaden ett par månader

Northvolt försöker i dag desperat att få fram ett par miljarder i nytt kapital. Det handlar då om att säkra överlevnaden i ett par månader. Tidigare i våras hoppades man på en nyemission som du skulle ge 15 miljarder, som skulle behövas för att klara framtiden.

Harald Mix ville i dag inte ge några intervjuer eller svara på journalisters frågor efter seminariet men på scenen sa han att batteritillverkning är mer komplext än många kanske trott. Han försökte tona ner krisen och talade om ”tillfälliga problem som man får räkna med” och menade också att världskonjunkturen med sjunkande elbilsförsäljning spädde på Northvolts nuvarande problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.