Man med glasögon och bild på skärm med ord på samiska för snö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 21 år i arkiv, litteratur och inspelningar har han funnit 716 glosor för snö och is i sydsamiskt område. I klippet listar Johan Sandberg McGuinne sina favoriter. Foto: Pia Sjögren/SVT.

Sydsamiskan har flest snöord – Johan i Lycksele har samlat drygt 700 till ordbok

Uppdaterad
Publicerad

Sedan han var tonåring har Johan Sandberg McGuinne i Lycksele samlat på sydsamiska ord om snö och is. Nu hoppas han kunna ge ut dem i en ny ordbok. Från aahkedh-jïenge till åtna-treavkah, alltså från permafrost till begagnade skidor.

Såvitt Johan Sandberg McGuinne vet är sydsamiskan det språk som har flest ord för snö. Dels för att det är ett av de äldre, dels för att man lånat in från svenskan och norskan en längre tid, tror han.

Översättaren, poeten, läraren och ordforskaren är förvisso en språknörd. Men ännu viktigare än antalet ord är allt de kan säga om människor och relationerna till snö och is.

– Det jag har snöat in på, haha, är att samiskan är ett fackspråk här, men kunskapen kan vara hotad av klimatförändringarna, säger Johan Sandberg McGuinne.

Förutom exemplen i videon så nämner han gåebrie-bieljie, ett ord för ”en som har förfrusit örat i snöigt, kallt väder”. Så viktigt, vanligt och vardagligt är det.

Om han får ut boken hoppas han att fler pratar mer om snö och tillsammans gärna minns och hittar ännu fler ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.