Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur kulturhuvudstadsåret 2014 påverkade den samiska kulturens roll i Umeå. Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT

Umeå kulturhuvudstad – inget lyft för samisk kultur

Uppdaterad
Publicerad

Samerna spelade en avgörande roll när Umeå utsågs till kulturhuvudstad 2014. Och för staden innebar året ett ekonomiskt lyft och bra marknadsföring.

Vissa menar att kommunen blivit bättre på att arbeta med samiska frågor sedan dess – men enligt flera av projektägarna har den samiska kulturens roll inte förändrats alls.

Hör röster från de inblandade under kulturhuvudstadsåret i klippet ovan.

För 10 år sedan, 2014, utsågs Umeå till kulturhuvudstad i EU. Ansökan byggde på åtta teman inspirerade av de åtta samiska årstiderna och en ambition var att profilera den samiska kulturen.

Men när kulturhuvudstadsåret skulle utvärderas visade det sig att vinningen för den samiska kulturen varit betydligt mindre än effekterna för Umeå, något som skildras i SVT-programmet Inblick som nu finns att se i SVT Play.

Positivt för Umeå

Enligt den revisionsbyrå som gjorde utvärderingen 2015, gav varje kommunalt satsad krona fyra kronor och 50 öre extra, i form av medfinansiering från bland annat staten och EU.

Året hade också positiv effekt på turismnäringen och arbetslösheten, och Umeå fick en hel del internationell uppmärksamhet i media under året.

När det gällde i vilken grad den samiska kulturen fått en förändrad roll i och med kulturhuvudstadsåret svarade knappt hälften av projektägarna, 44 procent, att den samiska kulturen fått en förändrad roll medan 55 procent uppgav att den inte förändrats alls.

Hela programmet Inblick kan du se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.