Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Viklund, Linn Ohlsson och deras vänner protesterade mot att de tvingas lämna sin träningslokaler. Foto: SVT

Här bildar danseleverna en kedja runt Rosa huset – protesterar mot att de tvingas lämna lokalen

Uppdaterad
Publicerad

Umeås dansare är uppgivna. Från och med nästa år tvingas Balettakademin ut från lokalerna på Rosa huset i centrala Umeå. Under lördagen bildade eleverna en lång kedja runt huset.

– Det gör mig väldigt ledsen, dansen och Rosa huset har betytt väldigt mycket för mig säger Ina Dahlberg, som dansar på Balettakademin.

Balettakademin har haft lokalerna i Rosa huset sedan 1980-talet. Hyresavtalet med kommunen har dock varit tidsbegränsat. Nu har avtalet gått ut och dansarna tvingas lämna lokalerna vid årsskiftet.

Balettakademin har tidigare riktat kritik mot kommunen för att man blivit lovade lokaler i Väven – men sedan inte fick plats. Rosa huset ska stå tomt under våren. Danslärarna ställer sig frågande till varför de inte får nyttja lokalerna under den tiden.

– Vi har länge vetat att vi kommer att förlora Rosa huset. Det vi önskar från kommunens sida är stöttning och välvilja och att de kan låta oss vara här och ge oss möjlighet att hitta bättre alternativ, säger Emelie Boman, danslärare.

Kommunen: Kan inte hyra ut lokalerna längre

Balettakademin har ungefär 2 500 personer som deltar i deras verksamhet varje år. Nu kan det tvingas anpassa verksamheten och antalet kurser. Balettakademin söker febrilt nya lokaler.

Sedan tidigare är det bestämt att Vasaskolan som ligger mittemot Rosa Huset ska göras om till gymnasieskola. Rosa huset kan då behövas som skollokaler.

– Vi ska bygga om och ut Vasaskolan och vi behöver ha mer plats för eleverna. Det är vår primära uppgift, säger Karin Isaksson, chef på tekniska kontoret.

Kommunen hävdar också besittningsrätten som innebär att man inte kan hyra ut i andra hand hur länge som helst eftersom hyresgästen då juridiskt kan hävda att den har rätt att vara kvar.

– Vi kan inte ha tillfälliga avtal hur länge som helst och det visste Balettakademin om. Folkuniversitetet har andra lokaler som de kan vara i och vi har tipsat dom om andra lokaler, säger Karin Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.