Klimatfrågan är allt mer aktuell inte minst i idrottssammanhang. Under alpina VM i Åre var det mat och transporter som arrangörerna siktade in sig på och under skidskytte-VM i Östersund fanns också en tydlig hållbarhetsvision.
När nu J18 VM i ishockey drar igång har arrangörerna, Västerbottens och Ångermanlands Ishockeyförbund, bland annat förhandlat med Norrtåg för att möjliggöra att resorna mellan Umeå och Örnsköldsvik ska gå att göra med tåg.
– Den delen har varit hyfsat enkel. Det har funnits andra delar som vi jobbar för av miljöskäl som varit betydligt svårare. Diskussionen kring vilket vatten man kan dricka är en sådan. De här spelarna och nationerna är vara vid att det är flaskvatten som gäller. Så förhandlingen om att här dricker vi kranvatten har tagit sin tid men vi tog oss i mål där också, berättar Göran Svanberg, ordförande i Västerbottens Ishockeyförbund.
Tvingades visa upp laboratorieanalyser av dricksvattnet
Det var först efter uppvisade av laboratorieanalyser av dricksvattnet i Umeå och Örnsköldsvik som internationella ishockeyförbundet gav klartecken för arrangörerna att ersätta de beräknade 20 000 plastflaskorna med vanligt kranvatten.
Har miljöfrågan varit viktig när man fått arrangemanget från internationella ishockeyförbundet?
– Egentligen inte. Det finns väldigt detaljerade manualer för sådana här mästerskap och där är det helt andra saker som har upplevts som viktiga. Men ett råd till internationella ishockeyförbundet är naturligtvis att de måste se över sina manualer för arrangemang och plocka in miljöaspekter på alla nivåer, säger Svanberg.
Här kan du se vilka matcher som spelas i Umeå.