Elever får tycka till om utvecklingen av artificiell intelligens. Foto: SVT

Tegs central en av fem skolor i världen som får ge sin syn på AI

Uppdaterad
Publicerad

Ett världsunikt projekt där UNICEF vill få in barns perspektiv på artificiell intelligens pågår. Elever vid Tegs central representerar hela Europa när fem olika elevgrupper får säga sitt om nu- och framtidens utveckling.

– Det är lite läskigt, för man vet ju inte helt säkert hur information som samlas in kan användas längre fram, säger Jonna Thilman, en av eleverna som deltar.

I takt med att AI har äkat i samhället finns det också en önskan om att få vet hur barn och deras rättigheter påverkas. FN:s organ UNICEF ordnar skolträffarna i fem olika kontinenter där Umeåskolan kom att representera Europa.

-En del av skolorna kan inte ordna sina workshops på grund av coronapandemin, men om ett år går det nog att sammanställa allt, säger Adam Dahlberg, doktorand vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Ett globalt forum om AI för barn, det första i sitt slag, ska hållas i Finland senare i år.

Hör elever s tankar vid Tegs central om artificiell intelligens:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.