Arkeologen Tone Hellsten håller i en gammal kritpipa. Till höger syns en närbild av föremålet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försökte hitta spår från tidiga Umeå” – arkeologen Tone Hellsten, Västerbottens museum, visar fynden från Vasagatan. Foto: SVT

Tobakspipa från 1600-talet hittad vid utgrävning i Umeå

Publicerad

Under ombyggnationen i centrala Umeå har arkeologerna samtidigt sökt efter fynd och har hittat mycket som visar hur vardagen såg ut för flera hundra år sen.

– Vi har hittat mycket keramik och porslin som man ser har bränts i branden, säger arkeologen Tone Hellsten.

När Vasagatan grävts upp har många spår efter stadsbranden i slutet av juni 1888 dykt upp. Arkeologerna ska nu börja gå igenom de fynd som gjorts. Men det är tydligt att branden var både överraskande och våldsam.

– En del människor vet vi hann gräva ned saker i marken i hopp om att kunna komma tillbaka och hämta det senare. I tidningarna fanns det sen annonser med ”efterlyses” där människor frågade om någon sett deras saker, säger Tone Hellsten.

Tobakspipa äldsta fyndet

Bland de många fynden av flaskor och husgeråd finns bland annat en skärva av ett vackert fat som Tone Hellsten tror kommer från Kina. Men det äldsta fyndet är en så kallad kritpipa, en äldre tobakspipa, från den tid då Umeå flyttade från sin tidigare lokalisering vid Backens kyrka till det nuvarande.

– Vi har hittat ett kritpipsskaft som kommer från första halvan av 1600-talet. Det vet jag eftersom det är stämplat med tre franska liljor och då kan man knyta det till en tillverkare och det tidsspann som de tillverkades.

2 300 hemlösa

Tone Hellsten berättar att måndagen den 25 juni 1888 var en mycket speciell dag då Sundsvall, Holmsund och Umeå brann ned samtidigt.

– Det började brinna i Holmsund först, så väldigt många Umeåbor drog dit för att försöka släcka den branden. Och när de kom tillbaka hit, då hade Umeå börjat brinna.

Omkring 2 300 av de dåvarande 3 000 Umeåborna blev då hemlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.