Sävar IK var tidigt ute. Redan för två år sedan bytte ungdomstränarna fokus – från att toppa med de bästa för att vinna, till att istället få med sig många – och ha roligt.
– Grunden i att hålla på med en verksamhet på fritiden är ju att ha kul. Det här tappet som man pratar om inom idrottsrörelsen av ungdomar i tonåren, beror inte på att rörelsen är dålig, utan på att idrotten har konkurrens av så mycket annat som är roligt, säger Per Höglund, tränare i Sävar IK.
Som SVT berättat i veckan, så minskar idrottsutövandet bland barn och unga över hela landet. Många barn hinner inte med både träning och skola och väljer att hoppa av träningen när kraven blir för höga.
Alla ska få vara med
Den här utvecklingen vill Svenska Fotbollförbundet hejda. I år drar man därför igång ett helt nytt upplägg för träningen. Utbildningen för att träna barn och unga separeras från seniorerna. För unga betonas lek och lärande. Alla – oavsett hur bra man är – ska få delta lika mycket.
– Det är oväsentligt hur duktig du är i tioårsåldern. Det händer så mycket i den åldern. Alla måste få utvecklas och vara med så länge som möjligt. Det är jätteviktigt, säger Göran Hallberg, ordförande för tränarutbildningskommittén i Västerbottens fotbollförbund.
Fått kritik
Ungdomsfotbollen har fått kritik för sin toppning av lag och på vissa håll hårda attityd. Det återstår att se hur betoningen av lek och delaktighet tas emot. Men tränaren Per Höglund tror att satsningen kommer att leda till ännu fler riktigt bra spelare.
– Kortsiktigt kan du snabbt få väldigt bra lag om du som tränare ”använder joystick” – skriker och talar om för barnen hur de ska göra. På lång sikt måste du få barnen att tänka själva och du måste få med så många som möjligt på att lägga ner den kraft och tid som behövs för att bli bra, säger Per Höglund.
Färre avhopp
I Sävar har det nya sättet att träna lett till att färre barn hoppar av fotbollen och att fler föräldrar vill ställa upp som tränare – särskilt mammor. Och tjejerna i F04 har sina idéer om hur en bra fotbollstränare ska vara.
– Den ska vara snäll och hjälpa till när det behövs. Men tränaren ska inte hålla på att toppa laget. Alla ska få spela och det ska inte vara nån som sitter på bänken, säger Lena Kimmel, spelare i Sävar F04.
Sara Olofsson, som spelar i samma lag, tycker att det är bra att blanda lek och allvar i träningen.
– Man ska ju har kul, men man ska också vara seriös. Man ska inte bara springa runt och leka, för då lär man sig inte lika mycket.