En patient inlagd för intensivvård på universitetssjukhuset i Umeå. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Tre gånger högre risk att dö under operation med covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En internationell studie där Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus deltar har visat att risken att dö under ett kirurgiskt ingrepp ökar med nästan tre gånger inom två veckor efter en covid-19-diagnos. Men risken minskar ju längre tid det har gått.

Studien baseras på ett underlag av 140 000 patienter i 116 olika länder som opererats kirurgiskt under oktober 2020. Av dessa hade 3 000 haft covid-19.

Av de som inte haft covid-19 låg dödligheten efter operation på 1,5 procent. Men av dem som opererades inom två veckor efter en diagnos låg dödligheten på 4,1 procent. Lungkomplikationer var den vanligaste dödsorsaken.

Coronaviruset i Västerbotten

Däremot sjönk dödligheten ju längre tid efter en diagnos man väntade och efter sju veckor låg dödligheten för de som haft covid-19 på ungefär samma nivå som för övriga.

– Resultaten talar starkt för att planerade operationer bör vänta minst sju veckor till patienten har tillfrisknat från covid-19. Men det måste dock i varje enskilt fall vägas mot de risker som väntan med operation i sig kan innebära, säger Malin Sund, professor i kirurgi vid Umeå universitet och en av samordnarna för den svenska delen av studien i ett pressmeddelande.

Sambandet var enligt forskarna oberoende av patienternas fysiska status och ålder.

Största studien i sitt slag

En tidigare mindre studie från våren 2020 visade enligt forskarna på en ”alarmerande” hög dödlighet där var fjärde patient som hade, eller hade haft covid-19 under operation avled.

Den nya studien har visat att siffrorna är betydligt mindre dramatiska.

Detta kan enligt forskarna förklaras av ett större patientunderlag – den nu publicerade studien är den största i sitt slag – och med att sjukvården har blivit bättre på att hantera komplikationer efter covid-19.

– I vissa fall är det inte möjligt eller önskvärt att vänta med operation, exempelvis om personen har en snabbväxande tumör. Då är det ändå ett lugnande besked att de allra flesta faktiskt överlever även om operationen måste ske direkt efter att man haft covid-19, säger Malin Sund i pressmeddelandet.

Om den vetenskapliga publiceringen

Studien publicerades den nionde mars i den vetenskapliga tidsskriften Anaesthesia och är ett samarbete inom ramen för COVIDSurg Collaborative och GlobalSurg Collaborative där Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus medverkar.

Artikelns namn:

”Timing of surgery following SARS-CoV-2 infection:

an international prospective cohort study”

Länk till studien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet