• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Tvådelad bild. Till vänster SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg mot en blå bakgrund. Till höger en översiktsbild på Northvolts fabrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betyder ofta slutet” – hör SVT:s ekonomireporter om tre scenarier som nu kan avgöra Northvolts framtid. Foto: Stina Qvarforth/SVT

Tre scenarier – det kan hända efter Northvolts ödesmåndag

Uppdaterad
Publicerad

Ödesveckan närmar sig slutet. Under måndagen ska Northvolt betala in 287 miljoner kronor i skatter och avgifter till Skatteverket. Sedan står batterijätten inför ett vägskäl – med tre olika alternativ för framtiden.

– Den senaste tidens nyheter om varsel, dotterbolag i konkurs, VD-byte och 47 kemikalieolyckor, gör inte saken enklare, säger SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg.

Nu har Northvolt en kapplöpning med tiden för att få tag på mer pengar och de senaste veckorna har det pågått förhandlingar där företaget vill få aktieägare, långivare och kunder att skjuta till mer.

”Betyder ofta slutet”

Batterijätten gick i veckan ut med att de planerar att betala miljonnotan som förfaller på måndag. Samtidigt väcks frågor hur företagets framtid nu förväntas bli.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Får man inte in mer pengar är rekonstruktion ett sätt att skydda ett krisande företag från konkurs. En konkurs betyder ofta slutet, säger Zachrisson Winberg.

Hör SVT:s ekonomireporter om vilka tre alternativ som finns för Northvolts framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet