Kollage. Till vänster en mobiltelefon med den krypterade chatten Encrochat. Till höger Micael Säll Lindahl, polischef för region nord. Han står iklädd polisuniform utanför polishuset i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i region nord söker 30 personer med skarp IT-kompetens – hör regionpolischefen Micael Säll Lindahl om deras förhoppning med rekryteringen. Foto: SVT

30 it-specialister anställs av polisen i norr – flest hamnar i Umeå och Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Nu söker polisområde Nord 30 personer med skarp it-kompetens. Regionpolischefen hoppas kunna rekrytera från den civila sektorn.

– Vi letar förmågor och kompetens. Vi tror att vi har störst chans att hitta den här förmågan och den här kompetensen på den civila marknaden, säger Micael Säll Lindahl.

Den tekniska utvecklingen skapar nya typer av brott. Polisen jobbar idag på ett sätt som kräver en ny typ av kompetens.

– Mycket teknik genererar mycket information och det handlar om att kunna sortera den, bearbeta den och använda den i förundersökningar.

Umeå och Sundsvall får ta emot flest

Förhoppningen med de 30 nya tjänsterna är att kunna ha analytiker i alla polisområden, men Umeå och Sundsvall kommer antagligen få ta emot något fler av nyrekryteringarna.

– En del av de här tjänsterna är ju mer ledningsoperatörer tillsammans med kamerabevakning, så det är en ganska stor bredd på de här tjänsterna. En del handlar om internetinhämtning under cover, säger Micael Säll Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.