– Det var ett rekordår 2017, med det ser vi ut att kunna ta i år, säger Urban Sandgren, chef på Tallbackens camping i Vännäs kommun.
Han säger att de i runda slängar har 35 till 40 procent högre beläggning i år jämfört med fjolåret. Däremot är de beroende av bokningssajter och enligt Urban Sandgren skulle campingen inte överleva utan dem.
– 20 procent av intäkterna går till bokningssajterna, men vi når inte ut utan dem.
Närliggande evenemang lockar
First camp på Nydala i Umeå har de tre senaste veckorna haft en beläggning på mellan 11 och 67 procent högre än samma veckor ifjol. Bäst är det på campingsidan även om stugorna har gått varma också.
De säger att det bland annat beror på att många byggföretag bokar plats åt sina arbetare och att mängden evenemang i Umeå under sommaren lockar mycket turister.
Lufta camping i Ånäset i Robertfors kommun ser en stadig ökning varje år, säger ägaren Magnus Ahlback.
– Vi har fler husvagnar och husbilar som stannar här.
I klippet ovanför kan du höra Magnus Ahlback berätta vad vädret inneburit för campingen
Hur ser det ut på campingarna i Västerbotten?
Byske Havsbad – Skellefteå
”Vi är så gott som fullbokade, folk minns sommaren ifjol så de har redan bokat. Vi har många dagsbesökare från närområdet också.”
Skellefteå camping
”Vi har väldigt bra beläggning. Ungefär 80 procent av våra besökare är norrmän, resten är svenskar”
Granö Beckasin – Vindeln
”Bra beläggning med mycket drop-in, många besökare från Tyskland, Schweiz och England.”
Saiva camping – Vilhelmina
”Hittills väldigt jämnt, många som övernattar på väg till eller från Vildmarksvägen. Framför allt är det många från Tyskland, Polen, Nederländerna och så klart Sverige.”
Angsjöns camping – Bjurholm
”Stugorna är ganska bra belagda men annars är det ungefär samma. På husvagnssidan är det lite trögt, kan bero på vädret, det var bättre i början på sommaren. Skulle säga att det är ungefär 70 procent som kommer från Tyskland och Belgien.”