Se staden färgas orange i kampen mot våld och hör kvinnojouren berätta. Foto: SVT

Trycket på kvinnojourerna i Västerbotten ökar under pandemin

Publicerad

I spåren av den utdragna pandemin har allt fler sökt hjälp och stöd hos länets kvinnojourer.

– Vi brukar se en puckel i augusti men i år bara fortsatte ökningen i oktober, berättar Linda som arbetar vid kvinnojouren i Umeå.

Bilden är liknande i Skellefteå.

– Trycket är väldigt högt nu och i augusti hade vi en fördubbling av kvinnor som vände sig till oss, säger Anna (som egentligen heter något annat) i Skellefteå.

Coronaviruset i Västerbotten

I Umeå har det dock blivit tystare sedan de lokala utökade restriktionerna infördes. Oroväckande tyst, enligt Linda på jouren i Umeå.

– Jag tolkar läget som att kvinnor i större utsträckning blir isolerade och får ännu svårare att lämna, säger hon.

Umeå färgar stan orange

FN uppskattar att mäns våld mot kvinnor i hemmet, världen över, har ökat med 30 procent under pandemin. Ett sätt att försöka uppmärksamma problemet är genom kampanjen ”orange the world”, och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som inföll den 25 november.

I år har Umeå hakat på kampanjen som innebär att byggnader ljussätts i orange under 16 dagar fram till den internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

Många aktiviteter har ställts in

– Det här är ett viktigt politikområde och vi har haft många planer på aktiviteter som tyvärr inte kunnat genomföras på grund av pandemin. Att då på det här effektfulla sättet kunna synliggöra problemet känns bra, konstaterar Annika Dalén som är utvecklingsstrateg med fokus på jämställdhetsfrågor inom Umeå kommun.

Hon berättar att det var Bostaden som väckte idén och sedan har fler aktörer hakat på.

I klippet ser du några av dem, och hör kvinnojouren berätta om hur de ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet