Enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, har höjda hyror förvärrat bostadssituationen för studenter. I den årliga bostadsrapporten för studenter som görs på 34 studieorter rödlistas flera kommuner.
Röd markering innebär att studenter kan få vänta längre än en termin innan de hittar ett tryggt boende.
– Vi står inför en bostadskris som inte bara riskerar studenternas ekonomi och studieresultat, utan också Sveriges rykte som en framstående kunskapsnation. Ett kunskapssamhälle bygger på tillgänglig utbildning, och för det krävs att studenter har råd och möjlighet att bo tryggt, säger Jacob Färnert, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.
Tackar nej till utbildning
I Umeå har det under några år sett bättre ut för studenter – men i årets rapport är kommunen rödlistad.
Enligt Umeå studentkår förekommer det att studenter tackar nej till, eller hoppar av, sin utbildning på grund av bostadssituationen.
Umeå kommun har i samarbete med de tre studentkårerna åter öppnat Akutrumsförmedlingen, för att hjälpa studenter som akut behöver tak över huvudet. Flera studenter bor vid terminsstarten på Nydala camping.
”Får inte ha för höga krav”
– Det skulle vara skönt att ha någonstans att bo mer permanent. Men man får inte ha för höga krav på livet som student, säger Olle Eriksson, som tillfälligt fått ett rum via akutrumsförmedlingen.
Hör Olle och Andrea berätta om sin bostadsituation i videon.
Läget i kommunerna
Röd markering (Det tar längre än en termin för studenter att hitta boende)
Umeå, Kiruna, Malmö, Uppsala, Visby, Halmstad, Skövde, Göteborg, Lund och Stockholm.
Gul markering (Studenter kan få boende inom en termin)
Helsingborg, Trollhättan, Falun, Karlskrona, Borås, Jönköping, Luleå, Växjö, Gävle och Örebro.
Grön markering (Studenter kan få ett boende inom en månad)
Skellefteå, Örnsköldsvik, Borlänge, Östersund, Piteå, Sundsvall, Kalmar, Linköping, Norrköping, Västerås, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad och Karlshamn.
Källa: Sveriges förenade studentkårer (SFS).