I Wyedalen, på gränsen mellan England och Wales, betalar man mellan 750 och 1000 kronor per natt för att bo i urgamla husvagnar, laga mat över öppen eld och duscha och tvätta sig utomhus. Men det här har visat sig vara en alldeles utmärkt affärsidé. För Sasha innebär campingen att hon kommit i arbete igen efter att ha varit föräldraledig länge.
– Jag slutade arbeta när jag fick barn. Vi har praktiskt taget ingen föräldraledighet att ta ut i det här landet och det är svårt att komma tillbaka till arbetslivet när barnen är lite större, säger Sasha Morley som driver campingen.
Hög arbetslöshet
Wales har stora problem med arbetslöshet. Dalgångarna i södra Wales drabbades hårt under finanskrisen 2009. Landet var länge en av världens största kolproducenter, men kolgruvorna stängdes under Thatcher-eran. Tung industri tog över eftersom arbetslösheten gjorde att det fanns billig arbetskraft i landet. Men sedan 2009 har industrierna slagit igen, en efter en, och arbetstillfällena har flyttat utomlands.
Turismen ökar
Nu är det turistnäringen som är den stora arbetsgivaren i landet. Bara huvudstaden Cardiff besöks av nästan 15 miljoner turister årligen och var tionde walesare arbetar inom turistnäringen. En av dem är Sasha Morley.
– Jag har haft otrolig tur. Sedan vi öppnade har vi praktiskt taget varit fullbokade och det här jobbet innebär att jag kan arbeta med det jag älskar samtidigt som jag har tid att vara mamma, säger Sasha Morley.
50-talshusvagnar
Det som gör Sasha Morleys camping speciell är att det bara finns fyra husvagnar på campingen. Och det är inte vilka husvagnar som helst, de är upp till 60 år gamla och är inredda tidsenligt. Dessutom har de namn: Elsie, Darcy, Gertie och Monty. Så det här är inte riktigt camping, det är ”glamping”
”Glamping”, eller glamorös camping, är ett relativt nytt begrepp i Sverige och till Västerbotten kom det först i år i och med att Byske camping inredde lyxtält för den som vill ha en annorlunda campingupplevelse. I Storbritannien har glamping funnits länge. Här kan man bo i indiantält, mongolska hyddor eller i 50-talshusvagnar. Och det är naturen som är grejen, när allt fler bor i städer så framstår själva idén med uteliv och retrokänsla som något exklusivt.
Tror du att glamping med 50-talshusvagnar skulle kunna fungera som affärsidé även i norra Sverige?
– Absolut! Ni har så vacker natur. Men det kan bli svårt att få tag på husvagnarna. Annars fungerar säkert tipis eller något annat, bara man kommer nära naturen. Vi har riktat in oss på att ge familjer tid tillsammans och då spelar det inte så stor roll hur man bor, det viktiga är att det är en vacker plats, säger Sasha Morley.