Foto: SVT

Lärarbristen blev akut – vaktmästare fick ha träslöjd

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen har blivit ett omdebatterat problem i hela landet. I Malå har situationen nu blivit så akut att skolan tvingas ställa in lektioner och vaktmästaren fick lösa undervisningen i slöjdsalen.

Klass 3b på Nilaskolan har träslöjd. Med skolans vaktmästare. Och den lektionen blev den sista på ett tag för nu kan han inte hoppa in längre.

– Situationen är ju väldigt kaotisk. Den är stressig, den är jobbig på alla sätt och den är absolut akut. Det finns väl ingen större press på en själv än när man måste ställa in lektioner, berättar Niklas Hultdin som är rektor vid Nilaskolan.

Svårt att hitta lämplig personal

Tidigare har skolan kunnat ta in den pensionerade läraren och man har jobbat hårt med att försöka hitta lämplig personal från företag runt om i bygden men ändå inte lyckats med rekryteringen.

– Folk har även varit här och provjobbat vilket vi är tacksamma för, men de har tyckt att steget till skolans värld har varit för långt.

Det är problematiskt även med syslöjden – men där har kommunalrådets fru, som hållit sykurser åt ett studieförbund, hoppat in. Och maken konstaterar:

– Slöjdlärare är ju en yrkesgrupp som det inte finns särskilt många av och då blir det svårt. Det utbildas helt enkelt för få, säger kommunalrådet Martin Noréhn (S) som själv har en bakgrund som sågverksarbetare.

Inte mer än totalt 70 slöjdlärare

Statistik från Universitetskanslerämbetet ger kommunalrådet rätt. Bristen är stor och det är inte mer än totalt runt 70 slöjdlärare som examineras i Sverige varje år. Just utanför kommunalrådets rum finns bland annat en träskulptur av Kniv-Elis Bergström som i början av 1900-talet blev rikskänd för just sin träslöjd.

Vad tror du han skulle ha sagt om situationen i Malå idag?

– Ja du. Jag förmodar att han skulle ha gråtit blod över detta och det är ju ett bekymmer inte bara nu utan även för framtiden. Det är dessutom många i regionen som har ungefär samma problem så vi måste hitta en långsiktig lösning, menar Niklas Hultdin och fortsätter:

– Från regeringshåll har man ju sett det här problemet länge men man som inte kommit med nån färdig lösning och det jag ser är ju att man måste försöka öka hastigheten på lärrautbildningen.

Försöker lösa situationen

Han anser att folk som har kompetens på ett enklare och snabbare sätt än idag måste kunna gå vidare till en lärarutbildning.

Tills vidare kämpar han på med att försöka lösa den akuta situationen i Malå.

– Vi har en fortlöpande rekrytering och intervjuar folk och jag räknar med att vi ändå ska kunna hitta någon slags lösning rätt snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.