• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person i vit badmössa plöjer genom vattenytan i en utomhusbana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Tyra Östberg och de andra finalisterna simmar 50 meter bröstsim i 0,2-gradigt vatten. Foto: Monika G Engström

Tyra Östberg från Umeå blev iskall mästare under vintersimmet i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga deltagare ställde upp i de skandinaviska mästerskapen i vintersim som avgjordes i Skellefteå på lördagen. Tyra Östberg från Umeå simsällskap tog guld i tre av grenarna.

– Det här är en av de roligaste tävlingarna på året, säger den trefaldiga mästerinnan.

Det är tredje gången som 19-åriga Tyra Östberg tävlar i vintersimmet i Skellefteå och precis som i fjol blev det guld i grenarna 25 meter bröstsim och 50 meter bröstsim. Dessutom vann hennes lag USS Fishsticks lagkappen i bröstsim.

– Jag tycker att det här är en jätterolig grej, det blir en helt annan upplevelse att vara ute och simma i en isvak jämfört med vanliga tävlingar. Men jag använder mina kunskaper från att simma inomhus och sen är det bara att köra, säger Tyra Östberg.

Speciell atmosfär

Totalt hade årets vintersim 465 simmare och 45 stafettlag som gjorde upp i det 0,2-gradiga vattnet.

– Vinterbad och vintersim har ju blivit stort både och vi ser att det här kommer växa ännu mer. Det finns ingen annan idrott där man har så glada deltagare eftersom du får så mycket endorfiner när du badar kallt – det blir en speciell atmosfär, säger Lars Westerlund som är en av arrangörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.