Umeå köpte Lärum – trots tidigare kritik

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner hade redan ratat dataprogrammet Lärum efter utbrett missnöje. Trots detta köpte Umeå kommun skolsystemet.

Datasystemet bakom Umeås skolwebb Lärum heter egentligen Edwise och tillverkas av mjukvaruföretaget Tieto. Lärum marknadsförs av Tieto som en lärportal som ska frigöra mer tid och resurser till den pedagogiska verksamheten i skolan. Men programmet har kantats av problem och Lärum, som infördes i Umeå i höstas, har kritiserats av både lärare och föräldrar. Även i andra kommuner där programmet använts finns ett utbrett missnöje.

Många missnöjda

Systemet har tidigare funnits i bl.a. Stockholm, och där var domen från användarna hård.

Stockholm 2010: ”ett jävla skitsystem” ”trögt, svårnavigerat och kräver många klick” ”ålderdomligt och svåranvänt” ”svårt att logga in eftersom man använder e-legitimation.”

Efter år av programutveckling och justeringar låter det så här i Umeå 2015: ”rent ut sagt ett skitprogram” ”otaliga klick, detta eviga scrollande”

”rörigt och krångligt” ”inloggningen, e-legitimationen, alla errormeddelanden”

Läs också: Förälder i Umeå: ”Den suger”

Kommunen har hittat nöjda användare

Men IT-ansvarig på Umeå kommun menar att det finns positiv feedback också.

– Vi har ju dels pratat med flera kommuner och vi har hittat kommuner som har varit nöjda och sen har vi hittat kommuner där implementationsmodellen har gjort att man är missnöjd. Så det verkar ha minst lika mycket med det egna arbetssättet att göra. Men det är ju lagen om offentlig upphandling som bestämmer vilket system vi köper, säger Gunilla Yourstone, IT-strateg Umeå kommun.

”Jättetråkigt såklart”

– Det är ju jättetråkigt såklart när man får negativ kritik men jag ser ändå väldigt ljust på framtiden. Vi har bra saker på gång och vi jobbar tillsammans och jag tror att det här kommer att bli riktigt bra i slutändan, säger Fredrik Pantze, skolansvarig Tieto.

SVT Nyheter Västerbotten har kontaktat lärare och IT-personal i Sveriges 27 största kommuner och i de åtta kommuner som använt Edwise som skolwebb lät det så här bland dom tillfrågade:

Uppsala: ”Stort motstånd eftersom programmet inte fungerade. Programmet används allt mindre.”

Kalix: ”Icke användarvänligt program. Har lämnat Edwise.”

Hudiksvall: ”Programmet inte användarvänligt. Satsar nu på nytt system.”

Luleå: ”Stora problem. Osmidigt system som ligger nere i tid och otid.”

Borlänge: ”Inställningen negativ mot programmet. Lämnade Edwise 2013.”

Söderhamn: ”Grymt omständigt! Lämnar nu för Unikum, det program som Umeå i sin tur lämnat för Edwise”

Karlskoga: ”Svåranvänt krångligt system. Gymnasiet har lämnat Edwise.”

Stockholm: Byter just nu ut Edwise.

Jönköpings kommun som upphandlade parallellt med Umeå, testade Edwise på två skolor men Edwise hamnade inte ens i den slutliga upphandlingen. Funktionaliteten ansågs undermålig och framför allt saknades en app berättar en IT-ansvarig på kommunen.

Efterlyst app i två år

Just appen har efterlysts av många föräldrar i Umeå. Men efter två år har fortfarande ingen sådan dykt upp.

– När vi satt på mötet då vi skrev på avtalen så sa vi det att mest brådskande just nu är ju att få fram en app och leverantören sa ”jajamen det ska vi göra” men det har tagit litet för lång tid tycker vi, säger Gunilla Yourstone.

Ja väldigt lång tid, det har ju gått flera år?

– Ja två år!

Fredrik Pantze, skolansvarig på Tieto lovar att appen snart är klar.

– Anledningen till det är ju att när det gäller en app är det så otroligt viktigt att den fungerar och speciellt i det här fallet mot vårdnadshavare så har vi varit extra noggranna med att den fyller sitt syfte och vi har också tidigt involverat vårdnadshavare i testerna. Appen kommer att lanseras i färdigt skick till hösten, säger Fredrik Pantze.

Hänvisar till regler om upphandling

Kommunen kan inte svara på om det ångrar inköpet av Edwise.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. Det var ju en upphandling enligt de regler som gäller och det var det här systemet som vann, avslutar Gunilla Yourstone, IT-strateg Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.