I dag är vissa skolor i Umeå mottagningskök och vissa tillagningskök. En skola med mottagningskök lagar ingen egen mat utan värmer mat som skickas till skolan.
Men på skolor med mottagningskök slängs alldeles för mycket mat. Så nu ska dessa kök tas bort och istället ska all skolmat lagas på skolorna.
Tegs centralskola har idag ett mottagningskök men Carina Rådström Bjällskog, som jobbar i köket ser fram emot att köket ska byggas om.
– Idag har inte möjlighet att ta hand om överbliven mat, vi är inte rätt utrustade för det. Men lagar vi maten själv kan vi göra något på resterna dagen efter, säger Carina Rådström Bjällskog.
”Som ett lotteri att beräkna
Maria Svensson som är chef för kost och planering för Umeå kommuns skolor ser svinnet som en stor utmaning. Kommunen har visserligen lyckats minska svinnet med 13 procent det sista året men det är långt kvar. Paradoxalt nog slängs det mest av de ungas favoritmat.
– När det är något de gillar tar de för sig alldeles för mycket och tvingas slänga, säger hon.
Parallellt med tallrikssvinnet jobbar kommunen med att minska varusvinnet. Kök byggs om för att kunna tillaga maten på plats. På så sätt kan den bättre tas om hand och även serveras dag två.
– Det är både ekonomiskt och miljömässigt bättre, menar Maria Svensson.
Hör mer om svårigheten att beräkna maten i klippet ovan.