Tre bilder på studenter som svarade på enkät på Umeå universitets campus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fler studentrabatter på aktiviteter” – hör studenter från Umeå om hur universitet kan vässa sin hälsoprofil ytterligare. Foto: Mira Myllyniemi

Umeå universitet satsar på hälsoprofil – hör studenterna: ”Välförtjänt”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet är först i Norden att certifieras som ett Healthy Campus. Universitetet ska nu satsa ytterligare för att stärka hälsan bland studenter och anställda.

– Vi har jobbat hårt för att få certifieringen, säger Alexandra Haglund, projektledare för Healthy Campus.

Den internationella certifieringen Healthy Campus är utvecklad av International University Sports Federation (FISU). Tanken är att förbättra hälsa och välmående för studenter och anställda på universiteten.

– Umeå universitet ligger i framkant och det stärker vår attraktivitet bland studerande, säger projektledare Alexandra Haglund.

Totalt är drygt 130 lärosäten registrerade och Umeå universitet anslöt förra året. I slutet på förra året nådde Umeå universitet guldnivå, den näst högsta nivån, inom certifieringen.

Vill utöka arbetet

Certifieringen består av 100 kriterier och tittar på olika aspekter som kan påverka hälsan. Man tittar bland annat på fysisk aktivitet och idrott, kost, psykisk och social hälsa och sjukdomsförebyggande.

– Hitintills har vi fokuserat på att redovisa vad vi redan gör inom områdena, men det fortsatta arbetet kommer vara inriktat på vad universitetets verksamheter tillsammans med studentkårerna ska göra för att bli ännu bättre, säger Alexandra Haglund, projektledare för Healthy Campus.

Umeå universitet har flera projekt för att främja hälsan, bland annat arrangeras Hälsa på campus varje termin, där erbjuds gratis aktiviteter och föreläsningar. Studenthälsan bedriver också ett arbete för att främja psykiskt välmående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.