Foto: Umeå universitet/Fredrik Sandberg, TT

Ny studie: Klimatsmart liv sparar pengar

Uppdaterad
Publicerad

Att leva klimatsmart gör att du sparar pengar, visar resultatet av en stor europeisk studie. Umeå är en av städerna som deltagit.

– I snitt kunde hushållen spara 1 600 kronor i månaden genom att leva mer klimatsmart, säger Maria Nilsson vid Umeå universitet.

Den europeiska forskningsstudien Hope har pågått sedan 2015 och där har man utmanat hushåll från fyra europeiska städer att halvera sin klimatpåverkan. Deltagarna har fått kartlägga sina vanor som exempelvis köttkonsumtion, klädinköp och bilkörning.

Nu har forskarna kunnat se att hushållen lyckades få ner sin klimatpåverkan till 25 procent – vilket inte alls är tillräckligt enligt Maria Nilsson, forskare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå Universitet.

– Hushållen måste minska sitt klimatavtryck med åtminstone 50 procent för att nå målen som FN och EU har satt upp, säger Nilsson.

Forskarna har kunnat se att hushållen sparade i snitt 1 600 kronor i månaden genom att leva mer klimatvänligt, genom att till exempel avstå saker som flyg, bilåkning och köttkonsumtion.

”Finns chans att bedriva en gemensam europeisk politik”

Maria Nilsson har lett studiens svenska del som omfattar ett 70-tal hushåll. Totalt medverkade över 300 hushåll i studien. Överlag var det väldigt små skillnader mellan städerna i studien, något som förvånade Maria Nilsson:

– Skillnaderna var små, så det finns chans att bedriva en gemensam europeisk politik utifrån den här studiens resultat, säger hon.

Studien visar även att folk som medverkat är villiga att göra mer för att minska sin klimatpåverkan om politikerna sätter upp tydligare ramar. I klippet ovan ger Maria Nilsson sina bästa tips till den som vill ställa om till ett mer klimatsmart liv.

Kort om Hope-studien

  1. Utgångspunkten för studien var Parisavtalet 2015 där världens länder enades om att jobba för att den globala temperaturökningen ska hållas långt under två grader.
  2. Det är hushåll i dessa medelstora städer som har undersökts: Aix-en-Provence (Frankrike), Bergen (Norge), Mannheim (Tyskland) och Umeå (Sverige).
  3. Enligt studien så ger en frivillig förändring i ens konsumtionsbeteende en minskning på växthusgaser med 25 procent årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.