Forskaren vid Umeå universitet Emanuelle Charpentier. Foto: Johan Gunséus

Umeåforskning blev till jobb utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är för dåligt på att fånga upp ny forskning och omsätta den till jobb. Det skriver professor Göran K Hansson på Karolinska institutet på DN debatt på torsdagen.

Som grund för sin kritik anger Hansson den banbrytande genforskning som gjordes på Umeå universitet för tre år sedan, men som inte skapat jobb i Sverige.

Bakom forskningen låg bland andra Emanuelle Charpentier, och genombrottet innebar att forskare med stor precision kunde förändra DNA-sekvensen – en sorts plastikkirurgi på gener.

Upptäckten har lett till att flera företag som använder sig av tekniken startats på olika håll i världen – men inte i Sverige.

Viktigt i kokurrensen

Göran K Karlsson efterlyser nu en större medvetenhet hos industrin.

”[…] den svenska bioteknik­industrin och det svenska riskkapitalet måste bli bättre på att utnyttja genombrott som sker på hemma­plan, om de vill hålla sig i framkant i den globala konkurrensen. De svenska universiteten och forskningsråden måste bli bättre på att mobilisera resurser snabbt för att inte tappa toppforskare.”, skriver Göran K Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.