Foto: SVT

Umeåskola före regeringen – inför extra idrott till alla

Uppdaterad
Publicerad

Redan i höstas infördes en extra idrottslektion bland niondeklassarna på Grubbeskolan i Umeå. Nu har regeringen beslutat att idrotten i grundskolan ska utökas med 100 timmar från och med hösten 2019. Men ännu en gång ligger man före regeringen på Grubbeskolan.

– Redan till hösten börjar förhoppningsvis alla årskurser på Grubbeskolan med en extra idrottstimme per vecka, säger idrottsläraren Lina Strandberg.

Under tisdagen meddelade regeringen att man kommer att utöka idrottsämnet i grundskolan med 100 timmar från och med höstterminen 2019. Nu är det upp till Skolverket att undersöka hur idrottstimmarna ska fördelas över terminerna. Men på Grubbeskolan i Umeå ligger man långt före regeringen när det gäller extra idrottstimmar i skolan.

Eleverna positiva till extra idrott

För att främja hälsan bland eleverna och öka deras koncentrationsförmåga på andra lektioner införde man i höstas en extra idrottslektion per vecka bland niondeklassarna. Under dem har man man fokuserat på puls- och konditionsträning – och det har gett gott resultat.

– Vi har gjort en enkätundersökning bland eleverna som visar att många känner sig mer vakna nu än tidigare. Vi har inte utvärderat den extra idrottslektionen vetenskapligt ännu, men känslan är att den upplevs som väldigt positiv, säger idrottsläraren Lina Strandberg.

Så länge tiderna i idrottslokalerna på skolan går att pussla ihop för alla klasser är tanken att alla årskurser på Grubbeskolan till hösten ska få en extra idrottslektion per vecka. Då kommer minst en klass att ha den extra idrottstimmen innan mattelektionen för att se om koncentrationen ökas på matematiken.

Gläds över regeringens beslut

Att regeringen ska utöka idrotten med 100 timmar tycker Lina Strandberg är positivt.

– Som idrottslärare tycker jag att det låter jättebra. Det är extra intressant att de vill få igång daglig fysisk aktivitet på rasterna. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig, önskvärt vore ju till exempel att ha en fritidspedagog på vår skola som kan styra upp aktiviteter som naturliga inslag på rasterna.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.