Foto: SVT

Umeås politiker vill lägga 4 miljoner på att höja sina arvoden

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Umeå vill få mer betalt. Anledningen är att antalet ärenden de hanterar blivit fler. Idag röstade kommunstyrelsens arbetsutskott för förslaget. Men det avgörande beslutet i frågan tas av kommunfullmäktige den 18 juni.

Bakgrunden till förslaget är att antalet ärenden hos nämnderna har ökat. Men man vill också minska glappet mellan politikernas arvoden och lönernas hos kommunens högre tjänstemän. Därför har man lagt fram ett förslag till beslut i kommunfullmäktige att höja arvodena med cirka 3 procent kommande mandatperiod. Årsarvodet skulle därmed höjas från dagens 760 536 till 783 352 kronor. I kronor skulle det innebära en ökning med 4 miljoner kronor till arvodesbudgeten vilket i sin tur är en ökning med cirka 21,2 procent från dagens 19 miljoner till 23 miljoner kronor.

– Umeå för 20 år sedan hade betydligt färre ärenden men nu har staden vuxit. Vi kan konstatera att det är 20-30 tjänstemän i kommunen som tjänar mer än ansvariga för respektive nämnd. Politiken ligger efter så det är en justering, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S).

”Skiljer 50 000 i månaden”

Lindberg (S) jämför med tiden då Margot Wikström var kommunalråd. Då var lönen lika med stadsdirektörens.

– Men i dagsläget skiljer det 50 000 i månaden, säger han.

Ordförande får 20 500 mer i månaden

En av de nämnvärda höjningarna är byggnadsnämndens ordförande. Den som tillträder efter valet kommer att få cirka 20 500 kronor mer i månaden. En höjning som Lindberg motvierar så här:

– Förut låg vi på byggnadstakt på 500 bostäder nu är den drygt 1300. Det är en fördubbling av verksamheten så egentligen skulle man haft hundra procent av det. Det är knappt att man hinner med den ärendemängd som finns nu.

Inte enigt

Vänsterpartiet ställde sig mot beslutet och lämnade in en skriftlig reservation.

Måndag den 18 juni ska förslaget upp till beslut i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.