Det är politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden som fattat beslut om lönetillägget, som totalt går på 130 miljoner kronor för år 2023. Det är ett sätt för att behålla och locka ny personal, med förhoppningen att kunna öppna några av de vårdplatser man tvingats stänga på grund av personalbrist.
Men Fackförbundet Kommunal som organiserar många av undersköterskorna har skrivit ett öppet brev till regionledningen där de uppmanar dem att ”sluta göra skillnad på folk och folk”.
– Jag kände ingen glädje när jag fick höra om tillägget. Det som blev tydligt är hur man värderar oss, säger Matilda Nordén Fällman, undersköterska på Iva på Norrlands universitetssjukhus.
Flera vill säga upp sig
Hon berättar att hon hört från flera kollegor på olika avdelningar att de nu kommer söka sig från regionen efter att lönetilläggen presenterades.
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att hon har stor förståelse för undersköterskornas reaktion, men vidhåller att sjuksköterskor är den viktigaste gruppen för att kunna öppna vårdplatser.
– Men vi vet även att undersköterskor är väldigt viktiga för vården, så vi tycker att det är rimligt att även de ska få ta del av satsningen, säger Winsa.
Lönetillägget
• Yrkeskategorier som kan omfattas av förslaget (förutsatt att nedanstående kriterier uppfylls) är grundutbildade sjuksköterskor, röntgensköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och undersköterskor/skötare.
• Lönetillägget för medarbetare som är schemalagd dag, kväll, natt och helg inom dygnetruntvården motsvarar: 3 000kr/mån för sjuksköterskor (inkl. barnmorskor och röntgensköterskor), biomedicinska analytiker 1 000kr/mån för undersköterskor/skötare. Medarbetare som endast arbetar kväll, natt och helg via beredskap erhåller halva summan ovan.
• Tillägget beräknas på heltid och minskar i relation till sysselsättningsgrad.
• Lönetillägget gäller retroaktivt från 1 december 2022 och anpassas efter sysselsättningsgrad.
• Medarbetare som omfattas har schemalagt arbete dag, kväll, natt och helg inom dygnet runt-vården vid något av länets sjukhus alternativt sjukstuga i Södra Lappland. Satsningen är kopplat till länets vårdplatser men medarbetare inom förlossningsverksamhet, akutmottagningar, ambulansverksamhet, operations- och anestesiverksamhet, laboratorieverksamhet samt röntgen inkluderas.
• Medarbetare som fördelar sin arbetstid mellan dygnet runt-vård och mottagningsverksamhet/dagtidsarbete måste tjänstgöra (dag, kväll, natt och helg) större delen av sin tid inom dygnetruntvården för att omfattas, motsvarande 60% av den totala arbetstiden ska utföras i dygnet runt-vård.
• Lönetillägget upphör om medarbetare byter arbetsplats/arbetstidsförläggning och kriterierna ovan inte uppfylls.
• Satsningen är inte tidsbegränsad, utan gäller tillsvidare efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
• Tidsplan: Utbetalning av lönetillägg sker i samband med lön i februari.
Källa: Region Västerbotten